Gebruik en onderhoud
Gebruik- en onderhoudtips voor Pannen zonder PFAS anti-aanbakpannen
Met onze onderhoudtips houd je je Pannen zonder PFAS pannen en ovenschalen in perfecte conditie en profiteer je optimaal van de geavanceerde technologie die aan deze pannen ten grondslag ligt. Veel onderhoud vragen de antiaanbakpannen niet en je zult ontdekken dat onze Ecoshield pannen veel gemakkelijker te reinigen zijn dan je van andere pannen bent gewend. Afwassen is echt een fluitje van een cent: doen is geloven!
Onderhoudtips voor het eerste gebruik
Was de pan voor het eerste gebruik met warm water en een beetje afwasmiddel. Droog hem af met een zachte doek of keukenrol. Na het drogen adviseren wij om de pan of ovenschaal te oliën met een oliespray, vernevelaar of absoberend papier. Verdeel met behulp van wat keukenpapier een beetje (olijf)olie gelijkmatig over het hele oppervlak, zonder naspoelen zodat de pan het vet absorbeert. Herhaal deze procedure elke 3-4 maanden.
Tips voor het dagelijks gebruik
In Pannen zonder PFAS pannen is het mogelijk om te bakken zonder vet. Maar wij raden aan om altijd een beetje boter, olie of bakspray te gebruiken, zodat de antiaanbaklaag nog langer glad en perfect blijft. Wanneer er wat meer vet of olie in de pan aanwezig is zie je dat dit soms over de gladde bodem naar de buitenkant kruipt en een ring rond het middelpunt vormt. Dit is een kenmerk van pannen die worden geproduceerd op basis van 'koud stampen' in plaats van spuitgieten. Koud stampen is een aanmerkelijk duurzamer proces. Kenmerkend is de niet 100% vlakke bodem. Er kan sprake zijn van een hele lichte bolling. De structuur van het aluminium is tegelijkertijd veel egaler en de verhitting meer gelijkmatig. Koud stampen biedt dus belangrijke voordelen. Bij verhitting werkt het materiaal altijd een beetje waardoor de bodem zichzelf alsnog vlak kan stellen. Een grotere hoeveelheid olie maakt de lichte bolling zichtbaar, maar dankzij de unieke eigenschappen van de slijtvaste antiaanbaklaag in de Pannen zonder PFAS pan is het beslist niet nodig dat de olie de gehele bodem bedekt. Het te bakken voedsel zorgt voor voldoende spreiding van het vet.
Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van schuursponsjes en schurende middelen, om de structuur van de coating niet aan te tasten. Hetzelfde geldt ook voor scherpe of metalen voorwerpen. Hoewel de ecoshield bodem zeer slijtvast is, adviseren wij houten, nylon en siliconen kookgerei te gebruiken. Laat de pannen niet droog of leeg op een heet vuur staan. Bij koken op gas is het altijd belangrijk de kookpit te gebruiken die past bij het formaat van de bodem van de betreffende pan. Voorkom dat het vuur langs de zijkant van de pan brandt. De gasvlam verhit dan onvoldoende efficient en het kan leiden tot verkleuring van de pan.
De pannen zijn bestand tegen hoge temperaturen, maar het verdient aanbeveling om te voorkomen dat de verhitting van de goed geleidende bodem te groot wordt. Ook dient te snelle verhitting en/of afkoeling te worden voorkomen. In een te hete pan (te hoog vuur en weinig of geen olie) kunnen suikers uit het bereide product (bijvoorbeeld gemarineerd vlees of bepaalde suikerrijke groenten) bruine ingebakken vlekken veroorzaken. Deze bruinige afzetting van ingebrand voedsel is te verwijderen door de coating 3 minuten schoon te maken met warm water en chloorbleekloog voor huishoudelijk gebruik dat 5% natriumhypochloriet bevat. Een andere methode is: 2 glazen water in de pan met 3 eetlepels zuiveringszout, 4 eetlepels azijn, gedurende 3 minuten verhitten. De pan leeggieten, schoonmaken met water, afwasmiddel en een zachte spons.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, adviseren wij om de pannen niet aan verhitting op hoog vuur bloot te stellen zonder gebruik van olie. Zo kan het ontstaan van een thermische schok worden voorkomen. Wacht na gebruik niet al te lang met het schoonmaken van de pannen zodat er geen verdroogde voedselresten achterblijven die bij volgend gebruik verbranden en aan de bodem blijven kleven. Dat is schadelijk voor de coating.
De pannen zijn zeer geschikt voor gebruik op inductie- en keramische kookplaten. De fabrikanten van deze kookplaten waarschuwen in hun gebruikshandleiding voor het schuiven met kookgerei en pannen op de glasplaat. Til de pan altijd op en zet 'm rustig vanuit een verticale positie op de kookplaat. De keramische glasplaten zijn bij verhitting namelijk gevoelig voor krasvorming, wat al door een korrel zout onder de pan veroorzaakt kan worden. Pannen zonder PFAS kan dan ook geen aansprakelijkheid voor dergelijke schade aanvaarden.
Tips voor opbergen van de pannen
Bewaar de pannen bij voorkeur op een veilige en schone plaats, zoals een stofvrije lade of kast. U kunt de pannen stapelen met behulp van de vilten pannenscheiders. Dit zijn handige, beschermende accessoires om schade en slijtage te voorkomen. Ook het gerammel van pannen in de ladekast behoort hiermee tot het verleden. Zo nodig kunnen de vilten pannenbeschermers eenvoudig op maat worden geknipt.
Onderhoudstips voor reinigen van Pannen zonder PFAS pannen
Voor een goede reiniging: laat de pannen na gebruik goed afkoelen en was de pannen met de hand af met warm water en een zacht afwasmiddel. Droog de pannen met een zachte doek of met keukenpapier. Hoewel zowel de pannen als de antiaanbaklaag geschikt zijn voor de vaatwasser, heeft afspoelen of afwassen met de hand de voorkeur. Dat gaat snel en eenvoudig. Inwerking van agressieve reinigingsmiddelen in vaatwastabletten is niet bevorderlijk voor welk product dan ook; dus op langere termijn ook niet voor de antiaanbaklaag.
Zo houd je je duurzame pannen en ovenschalen in perfecte conditie. Ga voor alle andere informatie en meer tips over de duurzame anti-aanbakpannen en ovenschalen van Pannen zonder PFAS naar Veelgestelde vragen.